Baby's in kinderopvang gestresseerd

123-kind-spelen-kribbe-opvang-2-170_10.jpg

nieuws Op de kinderopvang hebben baby's een 'onafgebroken hoog stressniveau", zegt hoogleraar Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat is onwenselijk voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om stress bij te baby te voorkomen zijn baby’s volgens De Weerth in hun eerste levensjaar het beste af bij hun ouders. “Een baby verdient een halfjaar borstvoeding en het halve jaar daarna onbeperkte zorg. Die zorg kan op de crèche echt niet gegeven worden”, zegt zij.

Ook het veelal lage kwalitatieve niveau van crèches in Nederland is speelt volgens haar mee in het hoge stressniveau van de kinderen. Zij wijst in dit verband op een onderzoek uit 2012: slecht 12 procent van de crèches kreeg het predicaat ‘goed’.

De Weerth vindt dat de overheid het mogelijk moet maken dat ouders na de geboorte van hun baby een jaar lang verlof kunnen nemen. “Uit vrijwel elke studie in mijn vakgebied blijkt dat baby’s het beste af zijn als ze hun ouders dichtbij hebben.” De kosten van het jaar verlof worden op lange termijn dubbel en dwars terugverdiend, aldus de hoogleraar. 'Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies; hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stresssysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar?'

Ook raadt De Weerth ouders aan hun baby bij hen op de kamer te laten slapen. Dan ontwikkelt het kind zich 'beduidend rustiger", zo blijkt uit eigen onderzoek van De Weerth. Baby’s die in een andere kamer dan die van hun ouders slapen, hebben een hoger stressniveau tijdens het in bad gaan dan kinderen die op de kamer van hun ouders slapen.


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram