85.000 extra levens gered door kankeronderzoek

f-123-vechten-tegen-kanker-ca-02-18.jpg

nieuws

De sterftecijfers door kanker zijn tussen 2004 en 2008 met 4,16 procent gedaald en het lijkt erop dat de neerwaartse trend doorzet. Minder sterftes betekent meer genezingen en betere overlevingskansen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting tegen Kanker.

Aan de basis van de dalende kankersterfte ligt de vooruitgang op het gebied van kankeronderzoek. Ons land heeft hierin een voortrekkersrol. De afgelopen jaren waren onze onderzoekers bijzonder succesvol in verschillende onderzoeksdomeinen, zoals radiotherapie, hormoontherapie, doelgerichte therapie én immunotherapie, de nieuwe behandelmethode die sinds 2013 een revolutie heeft teweeggebracht in de behandeling van verschillende kankers.
 
Jammer genoeg overlijden er in ons land elk jaar nog steeds circa 27 000 personen aan de gevolgen van kanker. Maar dit cijfer daalt gestaag. Tussen 1990 en 2014 konden 85 000 extra levens gered worden dankzij de vooruitgang van onderzoek. 

Meer gevallen, maar hogere overlevingskans
Effectievere kankerbehandelingen vertalen zich voornamelijk in een hogere vijfjaarsoverleving: 59 procent van de mannen en 68 procent van de vrouwen zijn vijf jaar na hun kankerdiagnose nog in leven (cijferanalyse op basis van alle mensen die in de periode 2004-2008 in België kanker hebben gehad door het Kankerregister). Uiteraard zijn de genezings- en overlevingskansen zeer verschillend en afhankelijk van het type kanker. Maar het aantal levensjaren die we dankzij de vooruitgang in onderzoek en behandelingen wonnen, is zonder meer indrukwekkend: in de laatste tien jaar hebben naar schatting meer dan 350 000 Belgen kanker overleefd.

Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram