Dure loopschoenen overbodig

123-sport-schoen-lopen-atlet-170_11.jpg

nieuws Met neutrale loopschoenen hebt u als loper niet meer kans op blessures dan met speciale loopschoenen die pronatie of supinatie corrigeren. Dat schrijven Deense en Nederlandse onderzoekers in het British Journal of Sports Medicine.

Als de enkel van de loper bij het neerkomen van de voet teveel
naar binnen (pronatie) of buiten (supinatie) draait, moet de zool van de schoen dat corrigeren. Als je overproneert heb je schoenen nodig met een speciale, asymmetrische ondersteuning in de zool, als je te weinig proneert – supinatie – een ander type van schoen, anders krijg je blessures. Dat is althans de theorie. Maar dat klopt niet, volgens de onderzoekers.

Ruim 900 gezonde, beginnende lopers, onderverdeeld in vijf categorieën van sterk pronerend, via neutraal tot sterk supinerend, kregen allemaal dezelfde, neutrale hardloopschoen. Een jaar lang werd hoeveel kilometers ze maakten en welke blessures ze opliepen. 252 van de 927 lopers kregen een loopblessure, gemiddeld na een veertigtal trainingen. Het maakte niets uit of de loper proneerde, supineerde of neutraal liep. De proneerders kregen zelfs iets minder vaak een blessure dan de neutralen, en die net zo vaak als de supineerders. Het risico op een blessure tijdens de eerste 250 km training was hetzelfde in elke groep. Na 1.000 km was het risico op een blessure zelfs lager voor de over- of onder-proneerders in vergelijking met de neutrale lopers. De onderzoekers adviseren lopers dan ook om gewoon neutrale loopschoenen te kopen. Die zijn meestal ook goedkoper.

Lees ook: Sportschoenen (soorten en vereisten)


Laatst bijgewerkt: september 2013
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram