Latexallergie bedreigt sporters

nieuws Steeds meer sportbeoefenaars zijn allergisch voor latex, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek waarvan de resultaten verschenen in het British Journal of Sports Medicine. Sportbeoefenaars komen frequent in aanraking met materiaal waarin latex of rubber is verwerkt (sportschoenen, handschoenen, sportkledij…). De onderzoekers voerden huidtests uit bij 40 studenten die veel sport beoefenen en bij 40 studenten die niet aan sport doen. In de groep sportbeoefenaars bleken meer dan één student op vijf allergisch te reageren op rubber, terwijl bij de niet-sporters geen enkele allergische reactie werd opgetekend. Ook bleken de sportende studenten vaker allergisch te reageren op producten die gebruikt worden voor massage en op nikkel.
Volgens de onderzoekers wordt de allergische reactie waarschijnlijk uitgelokt door het veelvuldig huidcontact met latex, in combinatie met overvloedig zweten en vaak douchen, waardoor de huid overgevoelig wordt.
Zij adviseren sporters om in de mate van het mogelijke latex-vrije kleding en schoenen te dragen. Producenten van sportkledij en sportschoenen zouden latex moeten weren uit hun producten, zo stellen ze.

Bron: British Journal of Sports Medicine 2001,100-102.


Laatst bijgewerkt: april 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram