Gerelateerde artikels
10 tips om te beginnen met sporten
dossier
Je weet eigenlijk wel dat het goed is voor je gezondheid, je lichaam, je mentaal welzijn, … maar toch komt het er niet van om te beginnen sporten. Wil je eindelijk de strijd met de sportschool of je loopschoenen aanbinden? Let dan even op want hier volgen dé tips om te beginnen met sporten.
Goed begonnen …
… is half gewonnen! Veel mensen beginnen vol enthousiasme te sporten maar als ze na anderhalve maand geen resultaat zien, gooien ze de handdoek alweer in de ring. Bouw je trainingen rustig op. Verschillende kleine oefeningen doorheen de dag, werken in het begin beter dan elke dag een half uur trainen. Bovendien geef je sport zo geleidelijk aan een plekje in je dagelijkse routine.
Plannen
Zorg dat je trainingen in je dagelijkse schema passen. Dit vergt, zeker in het begin, wat planning. Noteer de sportafspraken in je agenda, dan voelen ze meer als een echte afspraak en ben je minder geneigd ze af te zeggen.
Outfit scoren
Beginnen met sporten vergt veel wilskracht. Zorg er daarom voor dat je het zo leuk mogelijk maakt. Een sportoutfit waar jij je goed invoelt is uitermate belangrijk, want als je je niet comfortabel voelt heb je alweer een excuus om toch maar gewoon lui in de zetel te gaan liggen.
Laat je gaan en investeer in goede schoenen, een sportbeha, leuke topjes en sportbroeken en een activitytracker om je vooruitgang te meten. Wedden dat je niet kunt wachten om die hippe outfit aan te trekken (en te beginnen met sporten)?
Gewoon gaan
Volhouden is de boodschap. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk gaat en niet in je oude routine vervalt. Leg de avond van tevoren je tas klaar met je sportkleren, schoenen, handdoek, drinkbus, … zo ben je sneller de deur uit.
Persoonlijk
Een personal trainer kan je gerichte oefeningen geven waardoor je sneller resultaten boekt. Maar daar betaal je natuurlijk (veel) voor. De financiële druk kan er anderzijds ook wel voor zorgen dat je zeker blijft gaan. Dat is een afweging die je zelf moet maken.
Dubbel plezier
Overtuig een vriendin of vriend om samen te sporten. Zo bouwen jullie tegelijkertijd aan jullie conditie én aan jullie vriendschap. Bovendien kunnen jullie mekaar overtuigen om te gaan sporten als de andere een keertje geen zin heeft. Jullie kunnen ook overwegen om samen een personal trainer te nemen en de kosten te delen.
Familiefun
Waarom van sporten geen gezinsactiviteit maken? Ga joggen in het park terwijl je kind naast je fietst of train samen voor een wedstrijd. Niets is leuker dan samen met je kind een doel te stellen en daar volop voor te gaan.
Muziek! Muziek! Muziek!
Het is wetenschappelijk bewezen: muziek heeft een positieve impact op sportprestaties. Muziek maakt je niet alleen blij, het leidt ook je gedachten af van de uitputtingsverschijnselen (bye bye verzuurde benen) omdat je brein zich focust op signalen die je via je oren binnenkrijgt.
Hou het leuk
Sommige mensen genieten echt van sport. Maar die zijn in de minderheid. Om te voorkomen dat je je gaat vervelen en dus zou afhaken, moet je zorgen voor afleiding. Kijk bijvoorbeeld op de loopband naar een aflevering van ‘Friends’, lees een tijdschrift op de crosstrainer of neem je e-reader mee op de hometrainer.
Start met cardio
Wil je fitter worden? Verhoog dan je hartslag. Voor je aan krachttraining begint moet je dus eerst cardio-oefeningen doen: de loopband, hometrainer, roeimachine of crosstrainer. Aarzel niet om raad te vragen in de sportschool, de begeleiders kunnen zelfs een schema op maat maken voor jou. Laat wel regelmatig je schema aanpassen, anders is er geen uitdaging meer aan.
Met deze tien tips kun je zo beginnen sporten. Onze gouden raad blijft echter: houd vol en heb geduld. Het duurt gemiddeld zes weken om een nieuw ritme aan te meten, maar de aanhouder wint.