Rijke oudere leeft langer

nieuws Ouderen in de hoogste inkomensgroepen leven na hun 65e gemiddeld 2,5 jaar langer dan mensen met alleen een pensioenuitkering. De voorwaarde is wel dat zij hun inkomen zelf hebben vergaard. Het inkomen van de partner levert nauwelijks extra levensjaren op.
Dat blijkt uit analyse van de inkomensgegevens en mortaliteit van ruim 19.000 65-plussers in Nederland uit de jaren 1997-2007, gepubliceerd in Demography (http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13524-012-0139-3).

De hoogste inkomensgroep had 2 keer het mediane inkomen plus een pensioenuitkering. Boven een inkomen van € 130.000,- verbetert de overleving niet verder. Het inkomen van de partner bleek niet (mannen) of nauwelijks (vrouwen) invloed te hebben op de overleving: vooral eigen inkomen wordt vertaald in extra levensjaren.

De onderzoekers stellen dat rijkere ouderen dus langer van hun pensioen kunnen genieten. Het invoeren van een hogere pensioenleeftijd voor de hoogste inkomensgroepen zou deze ongelijkheid kunnen verminderen. Enkele jaren gelden was dit in het pensioendebat ook een van de voorstellen. Inmiddels wordt voor alle inkomensgroepen de pensioenleeftijd geleidelijk verhoogd.

Dat verschillen in inkomen ook verschillen in gezondheid en overleving met zich meebrengen was al bekend. Leefstijlfactoren als roken en voedingsgewoonten verklaren dit verband maar ten dele. Ook blootstellingen in de kindertijd en langdurige stress later in het leven zouden voor lagere inkomensgroepen ongunstige gevolgen kunnen hebben. Dat rijkeren in het algemeen langer leven doordat ze meer toegang hebben tot de zorg, is tot dusver niet overtuigend aangetoond.

bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1500

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram