Druiven als snoep

nieuws Heb je in de auto een pak snoep liggen om je ergernis over de files weg te kauwen? Vervang die dan in de komende weken door een gezond alternatief: druiven. De periode tussen half augustus en begin oktober is het topseizoen van de tafeldruiven en dé gezonde snoeptijd van het jaar.
In de nazomer en het begin van de herfst kunnen we de verse druiven ook gebruiken voor warme gerechten (zoals de klassiekers fazant met druiven en tongfilets met druiven), voor het ontbijt (in müsli en yoghurt) en op de boterham (halve druiven met een sneetje kaas: heerlijk).

De oudere lezers zullen de tijd nog gekend hebben dat druiven een luxe waren die maar zelden in huis kwam. Zo’n dure tros kocht je nooit voor jezelf, maar nam je mee op ziekenbezoek – in de hoop dat de zieke ze dan aan de bezoekers zou aanbieden. Vandaag is de tafeldruif een democratisch product geworden. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote import uit de landen rond de Middellandse Zee.
Er bestaan ook pitloze druivenrassen. Bij voorbeeld de witte Thompson Seedless, de Black Gem en de rode Crimson Seedless.
Dat druiven altijd wit of blauw zijn, is een fabel. Vandaag vind je bijna alle kleuren en tinten: geelwit, bruinwit, wit, goudgeel, groen, geelgroen, grijs, roze, rood, blauw en blauwzwart. De variëteit Katharina bijvoorbeeld is roze, de Black Seedless is bijna zwart en de Rosaki helemaal wit.
Heb geen schrik van een donslaag op de vruchten. Dat wijst erop dat de druiven niet bespoten werden. Die vruchten hoef je dus niet te spoelen. 


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram