LED-lampen gevaarlijk voor de ogen?

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Volgens het Franse gezondheidsagentschap l'Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail (Anses) kunnen sommige LED-lampen gevaarlijk zijn voor de ogen, vooral bij kinderen. Het Anses stelt voor om de meest risicovolle LED-verlichting alleen te verkopen aan professionele gebruikers.

LEDs die wit licht uitstralen en tevens een hoge proportie blauw licht bevatten, zijn tot 1000 maal helderder dan traditionele lichtbronnen. Blauw licht en blauwe leds (of koudwitte leds die veel blauw bevatten) zijn erg fel en daardoor vragen ze vaak teveel aandacht, vooral in donkere omgevingen. Dit kan leiden tot vermoeide ogen. Bovendien kunnen ze ook het netvlies beschadigen. De straling zorgt voor een serie van opeenvolgende chemische reacties die tot schade kunnen leiden. Netvliesschade als gevolg van blauw lichtschade is definitief (dus niet-herstellend). Netvliesschade is vooral ernstig wanneer het optreedt in het centrum van het gezichtsveld, met name in de gele vlek, wat leidt tot vermindering van de gezichtsscherpte.

Deze LEDs vormen daarom een risico voor beroepsgroepen die veel worden blootgesteld aan LED-verlichting; maar ook mensen die reeds al erg gevoelig zijn voor licht; en voor kinderen omdat de ooglens nog in ontwikkeling is waardoor ze fel licht minder goed kunnen filteren.
Het Belgische Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) deelt de mening van ANSES en pleit voor een verbod op het gebruik van potentieel schadelijke LEDs in consumentenproducten en vele producten die worden gebruikt binnen professionele sectors. Daarbij verwacht het OIVO van producenten om snel hun verantwoordelijkheid nemen en dat vooral speelgoed, kinderartikelen of andere producten die enigzins aantrekkelijk zijn voor kinderen, per direct worden gevrijwaard van dergelijke LEDs. Het OIVO wijst fabrikanten en verdelers erop dat vanaf januari 2011 de nieuwe richtlijn betreffende de veiligheid van speelgoed, wettelijk van kracht wordt. Hierin wordt expliciet gesteld dat lichtbronnen en dus ook LEDs geen enkele gezondheidsgevaar of risico voor de ogen van kinderen mogen opleveren.

Het OIVO vraagt ook aan de Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten om een advies te formuleren naar aanleiding van het rapport van ANSES.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram