Burgerwetenschapsproject ‘Oog voor Diabetes’

logo-oog-voor-diabetes-12-18.png

nieuws

VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) is druk bezig met een computerprogramma om verschillende oogaandoeningen, waaronder diabetische retinopathie, in een vroeg stadium op te sporen. In januari 2019 gaat het burgerwetenschapsproject ‘Oog voor Diabetes’ (in samenwerking met de Diabetes Liga) live. 

Wat is diabetische retinopathie?
Een miljoen Belgen lijden aan diabetes, of lopen sterk risico door hoge bloedsuikerwaarden. Het teveel aan suikers in het bloed bij diabetespatiënten richt schade aan in de kleine bloedvaten rond het oog. In de eerste stadia merken patiënten hier weinig van, maar het leidt uiteindelijk tot verminderd zicht of zelfs volledige blindheid. Hoe langer iemand aan diabetes leidt, hoe groter de kans is dat bij hem of haar diabetische retinopathie ontstaat. Bij mensen die lang aan diabetes lijden, neemt het risico op retinopathie sterk toe. Na 20 jaar is de kans opgelopen tot 85 à 95%.

Het proces van diabetische retinopathie is onomkeerbaar, maar de symptomen kunnen wel bestreden worden. Daarom is het essentieel om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Diabetische retinopathie is gemakkelijk te herkennen. Meer dan een foto van uw netvlies heeft uw oogarts niet nodig. Als u aan diabetes leidt, is het van groot belang dat u uw ogen jaarlijks laat controleren door je oogarts. Mensen die geen diabetes hebben hoeven zich geen zorgen te maken: bij hen kan geen diabetische retinopathie ontstaan.

Oog voor Diabetes
Oog voor diabetes is een burgerwetenschapsproject dat uw hulp wil gebruiken om foto’s van het netvlies achter in ons oog te inspecteren op sporen van diabetische retinopathie. De foto’s waarop u kenmerken van retinopathie aanduidt, zullen gebruikt worden om een computerprogramma te ‘trainen’ zodat het automatisch de kenmerken van diabetische retinopathie op het netvlies kan opsporen. Door middel van deep learning, zal het programma leren om automatisch de symptomen te herkennen.

Het programma zal oogartsen helpen om sneller en efficiënter een diagnose te stellen.
U hoeft geen supercomputer te hebben of speciale software te installeren. Alles wat u nodig hebt, is een computer met internetverbinding en wat tijd. U bepaalt zelf hoeveel tijd u in het project stopt. Hoe meer beelden u voor annoteert, hoe beter. 
De pagina waarop u de beelden kan annoteren wordt beschikbaar vanaf januari 2019. 

Meer info
www.oogvoordiabetes.be
www.diabetes.be/nieuwsbericht/oog-voor-diabetes


Laatst bijgewerkt: december 2018
Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen! Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen!
Diabetes Liga

Diabetes zet je leven op zijn kop. Wat nu? Krijg antwoord op je vragen, maak kennis met lotgenoten en hoe je met diabetes kan omgaan.

Vraag hier je gratis proeflidmaatschap aan!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram