97 procent van 45-plussers heeft oogklachten

123-bril-oogoptiek-letters-oz-oog-170_01.jpg

nieuws Volgens een enquête van brilglazenproducent Essilor bij 1000 Belgen heeft 97% van de 45-plussers oogklachten. Toch gaat maar 1 op 2 mensen binnen deze categorie jaarlijks naar de oogarts voor een check-up. Bijna de helft is in het afgelopen jaar niet naar de oogarts geweest.

• De meest voorkomende klachten zijn minder scherp zien (68%), vermoeide ogen (67%) en gevoelige ogen bij fel licht (66%). Bijna de helft ondervindt het meeste hinder van deze klachten tijdens het lezen. Ook tijdens het werken op de computer (40%) en tijdens het autorijden in het donker (34%) wordt enige hinder ervaren.
• 15% van alle ondervraagde 45-plussers zegt een minder goed zicht te hebben, maar draagt toch nog geen bril. Meer dan de helft onder hen geeft aan geen bril te dragen omdat ze niet zoveel last ervaren. Deze zichtvermindering wordt eerder als een ouderdomsverschijnsel gepercipieerd.
• Ongeveer 40% van de mensen die minder goed zien en nog geen bril dragen is zich wel bewust binnen het jaar een bril nodig te hebben.
• Driekwart van 45- plussers (zowel brillendragers als niet-brillendragers) gaat niet op jaarlijkse controle. 8% gaat zelfs nooit naar de oogarts om zijn ogen te laten nakijken. Binnen de leeftijdsgroep 45-54 jaar ligt dit percentage nog wat hoger (11%). Wanneer we inzoomen op de brillendragers, kunnen we vaststellen dat 37% niet frequent of nooit op controle gaat bij een oogarts. Onder hen is bijna 4 op 10 van mening dat een controle door een opticien ook goed is.
• 12% van de niet -brillendragers geeft aan dat ze brillen vervelend vinden. Bij vrouwen ligt dit percentage aanzienlijk hoger: 1 op 5 vrouwelijke 45-plussers zet niet graag een bril op. 79% van de 45-plussers die zowel een bril als lenzen dragen zijn dan ook vrouwen.
• 45% van de brillendragers draagt een multifocale bril. Binnen de leeftijdscategorie 45- 54 jaar ligt dit percentage lager. Opmerkelijk is dat 1 op 10 dit type glazen helemaal niet kent
• 45- plussers met een bril ervaren sommige situaties als storend, zoals beslagen glazen en fel (zon)licht.
• Slechts 7 op 10 mensen hebben een zonnebril. Ondanks het hoge bewustzijn voor de gevaren, draagt slechts 4 op 10 van de zonnebrilbezitters daadwerkelijk een zonnebril om de ogen te beschermen tegen UV stralen.
Terwijl slechts 30% van alle 45- plussers een zonnebril draagt om zich te beschermen tegen UV stralen, smeert driekwart onder hen wel de huid in met zonnecrème.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram