Weten wat werkt tegen gehoorschade

123-baby-koptelefoon-oren-doof-lawaai-06-19.png

nieuws

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 7,8 procent van de kinderen (9-11 jaar) een permanent gehoorverlies heeft en dat 1 op de 3 jongeren (12-19 jaar) risico loopt op gehoorschade door het gebruik van persoonlijke muziekspelers.  

VeiligheidNL en RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  publiceren het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade. Hierin staat welke aanpak succesvol is om mensen te stimuleren hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. 

Wat werkt zeker?
Het gebruik van oordoppen met een muziekfilter is effectief om (tijdelijke) gehoorschade te voorkomen bij blootstelling aan harde muziek op festivals en bij concerten. 

Wat werkt waarschijnlijk?
  • Het hanteren van een geluidslimiet bij evenementen en in het uitgaansleven levert waarschijnlijk een bijdrage aan het voorkomen van gehoorschade. 
  • Programma’s via onderwijs en tijdens het uitgaan over hoe gehoorschade ontstaat en hoe je het kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door bezoekers in uitgaansgelegenheden en op festivals te informeren over het geluidsniveau, en daarmee de risico’s op gehoorschade en de mogelijkheid om oordoppen met muziekfilter te kopen.
  • Inzetten op interventies waarin voorlichting wordt gecombineerd met aanpassingen in de omgeving. Bijvoorbeeld het afschermen van geluidspeakers, hanteren van een geluidslimiet in combinatie met het beschikbaar stellen van gehoorbescherming met muziekfilter. 
Wat is (nog) onbekend:
  • Er is geen onderzoek beschikbaar naar de effectiviteit van wetgeving op het geluidsniveau van persoonlijke muziekspelers.
  • Het is onbekend wat de effecten van geluidsveilige schoolfeesten zijn op het voorkomen van gehoorschade bij kinderen.
  • Het is niet duidelijk of online gehoortesten effectief zijn om de bewustwording van gehoorschaderisico’s te vergroten. 
  • Het is niet duidelijk of geluidsluwe zones, geluidsdynamiek en het afschermen van geluidsspeakers tot 2 meter afstand effectief zijn om gehoorschade te voorkomen.

Meer info: www.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/wat-werkt-dossiers/wat-werkt-dossier-gehoorschade


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram