Lawaaischade bij 1 op 7 kinderen

123-kind-oorpijn-lawaai-07-18.jpg

nieuws

Veertien procent of bijna een op de zeven Nederlandse kinderen tussen de negen en elf jaar lijdt aan gehoorschade door lawaai. Deze kinderen hebben ook vaker dan leeftijdsgenootjes last van harde geluiden of oorsuizen. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. 

Uit de studie lijkt er een verband te zijn met het gebruik van muziekspelers. Kinderen die muziekspelers gebruiken lopen een drie keer zo hoog risico op gehoorschade. Welk verband er precies is tussen de gehoorschade en het luisteren naar muziek via koptelefoons moet echter nog nader uitgezocht worden.

Gehoorverlies kan kinderen op jonge leeftijd belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder goede prestaties op school. 

Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich blijven opstapelen. Dat betekent dat het belangrijk is om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram