Gehoorschade door virusinfectie bij ongeboren kinderen

nieuws Bijna een kwart van alle Nederlandse kinderen die doof of zeer slechthorend zijn, heeft die handicap opgelopen door een virusinfectie in de baarmoeder. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Het gaat met name om een infectie met het cytomegalovirus (CMV). Van de grote groep pasgeborenen met een CMV-infectie die bij de geboorte gezond lijken, krijgt ruim 15 procent later alsnog gehoorproblemen. Bij deze kinderen wordt de slechthorendheid meestal pas ontdekt als de spraakontwikkeling achterblijft. Ouders denken niet snel aan slechthorendheid, omdat hun kind op de gehoortest vlak na de geboorte immers normaal scoorde.
Zwangere vrouwen kunnen met goede hygiëne voorkomen dat ze het virus (opnieuw) oplopen. De virusdeeltjes zitten vooral in urine en speeksel. Omdat het virus veel heerst onder kinderen, zouden zwangeren hun handen goed moeten wassen als ze een luier hebben verschoond. Ook moeten ze bijvoorbeeld geen lepeltje delen met hun kind.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram