Dag van de Tuut, de nationale bewustmakingsdag rond oorsuizen en gehoorschade. | gezondheid.be

Dag van de Tuut, de nationale bewustmakingsdag rond oorsuizen en gehoorschade.

dag-vd-tuut.jpg

nieuws Waarom jaarlijks uw oren preventief laten controleren?
Uw oren jaarlijks controleren kan heel wat onheil voorkomen. Zeker wanneer u een piep- of fluittoon in uw oren hebt. Of wanneer u het gevoel hebt dat alles doffer klinkt of dat u minder goed hoort.
Ongeveer 1,1 miljard jongeren riskeren volgens Wereldgezondheids- organisatie WHO gehoorschade omdat ze zich bij discotheken, kroegen, concerten, sportevenementen en via hun smartphones blootstellen aan te harde geluiden.

Indicatoren van gehoorschade zijn bijvoorbeeld:
• U hebt moeite om een gesprek te volgen in een lawaaierige omgeving.
• U vindt dat uw gesprekspartner te stil praat.
• U vindt het moeilijk om bepaalde medeklinkers van elkaar te onderscheiden.
• U hebt moeite om gewone telefoongesprekken te voeren.
• U zet het geluid van de televisie steeds harder.
• U hoort voortdurend een geluid of gefluit op de achtergrond.

Gesuis of gefluit
Bij oorsuizen (Tinnitus) neemt u een fluittoon, een geruis, een gezoem, een achtergrondgeluid of een gepiep in één van de oren of in allebei de oren waar. Het is een geluid dat alleen de persoon zelf kan waarnemen. Het kan zijn dat het overgaat, maar in bepaalde gevallen blijft het achtergrondgeluid of het gefluit altijd hoorbaar, wat natuurlijk heel onaangenaam is.
Een van de oorzaken van Tinnitus is blootstelling aan lawaai: een concert, een oorverdovend geluid of een ander gehoortrauma.

Hearing Coach
HearingCoach is gespecialiseerd in de preventie van gehoorschade bij verschillende doelgroepen, zoals jongeren die een hoog risico lopen vanwege te luide muziek. Maar ook bij mensen die in hun werkomgeving met voortdurend en overtollig lawaai te maken krijgen. Of bij muzikanten en muziekliefhebbers die omwille van hun beroep en/of hobby hun gehoor dreigen te verliezen.

HearingCoach stelt een team van ervaren en professionele audiologen paraat. Zij staan in voor de vroegtijdige opsporing van gehoorschade. Daarnaast bieden zij individuele coaching om de negatieve effecten ervan te behandelen en draaglijk te houden.

Bronnen
http://detuutvantegenwoordig.be
www.dagvandetuut.be
www.hearingcoach.com/nl/doelgroepen/jongeren


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.