Over slaapproblemen: Beter slapen

Boek-Beter slapen.gif

boeken-interviews Bij Lannoo verscheen in de reeks ‘Genees jezelf !’ de gids ‘Beter slapen doe je zélf !’. Opzet van de reeks is een aantal praktische boekjes aan te bieden waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd wat we zelf kunnen doen bij bepaalde gezondheidsproblemen. De auteur van de gids, Dr. Jean-Luc Mommaerts, publiceerde in de reeks reeds een aantal andere boeken waarin de kracht van ‘autosuggestie’ een centrale rol speelt. Het blijkt een heel ‘leerproces’ te zijn waarbij heuse hulpmiddelen als een cd-rom horen. Aangezien we het zelf niet testten, laten we even in het midden wat de verdiensten zijn van deze methode. Los daarvan kan je ‘Beter slapen doe je zélf !’ gerust op zich bekijken. Het is een duidelijke gids waarin een aantal oorzaken van slecht slapen van naderbij worden bekeken en waarin mogelijke oplossingen worden aangereikt. Ondanks de vele mooie woorden over onthaasting en relaxing, blijken vele mensen immers nog steeds te kampen met een slechte nachtrust.
Mommaerts gaat uit van de idee dat het vermogen om goed te slapen bij iedereen aanwezig is. Alleen zijn we het soms kwijtgeraakt. Natuurlijk, zo stelt hij, moeten eerst alle medische oorzaken uitgesloten worden. Wie lijdt aan slapeloosheid, consulteert daarom best eerst een arts. Als er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, kan de slaper zélf proberen (eventueel met hulp van de arts) zijn eigen slaapritme weer op te bouwen. Mommaerts kant zich daarbij niet radicaal tegen elke vorm van medicatie : kortstondig gebruik van slaapmiddelen kunnen soms een tijdelijke slapeloosheid rechttrekken. Maar, zo stelt hij, op langdurige basis zijn slaapmiddelen altijd uit den boze. Een stelling die we enkel maar kunnen toejuichen.
Het boek is onderverdeeld in korte, praktische hoofdstukken. Sommige boodschappen zijn een beetje summier of ‘sloganesk’, maar je vindt ook een hoop handige tips en oefeningen. Vertrouwen is daarbij een belangrijk vertrekpunt. Als het je niet dadelijk lukt beter te slapen, moet je niet wanhopen maar ervan uitgaan dat een diepe, ontspannende rust vaak even verkwikkend is als de eigenlijke slaap. Een hoopvolle boodschap waar we wel van houden.

Beter slapen doe je zélf !, Dr. Mommaerts, Lannoo 2001, ISBN 90 209 4314 6


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram