Seks meestal veilig voor hartpatiënten

nieuws Volgens een nieuwe richtlijn van de American Heart Association (AHA) kunnen hartpatiënten met een gerust gemoed seks hebben, zo lang als ze zonder klachten matige fysieke inspanning aan kunnen. Het absolute risico op een cardiovasculair incident, zoals een hartaanval of pijn op de borst, tijdens seksuele activiteit is hoe dan ook ‘minuscuul’, omdat seks meestal ‘weinig tijd’ in beslag neemt.

In de richtlijn, gepubliceerd in het vakblad Circulation, worden aan aantal aanbevelingen gegeven over seks en hartziekten.
• Na diagnose van een hart- of vaatziekte is het altijd aan te raden om advies te vragen aan de behandelende arts over fysieke inspanning en seks.

• Vrouwen met hart- en vaatziekten moeten altijd advies vragen over de veiligheid van anticonceptiemiddelen en van een zwangerschap.

• Patiënten met een ernstige hartziekte bij wie symptomen optreden tijdens minimale inspanning wordt seksuele activiteit ontraden, totdat hun ziekte na behandeling in een stabiele fase is beland.

• Geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze cardiovasculaire symptomen verbeteren of de overlevingskans vergroten, mogen patiënten niet worden afgeraden omdat ze een negatief effect hebben op seksuele functies.

• Geneesmiddelen die de erectie bevorderen kunnen veilig gebruikt worden door patiënten met een stabiele hart- en vaatziekte. Best is vooraf advies te vragen aan de behandelende arts over eventuele risico’s. Patiënten met een ernstige aortastenose, een sterk verdikte hartwand (hypertrofische cardiomyopathie) of die met nitraen worden behandeld, mogen dergelijke geneesmiddelen niet gebruiken.

bron: Circulation 2012; doi: 10.1161/CIR.0b013e3182447787

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram