Volg online uw gegevens over bevolkingsonderzoeken naar kanker

nieuws Meer dan drie miljoen Vlamingen kunnen vanop hun eigen pc toegang krijgen tot hun gegevens over de bevolkingsonderzoeken. Daardoor kan elke Vlaming digitaal nagaan wanneer hij zich kan laten testen op kanker via een van de bevolkingsonderzoeken en wat zijn resultaten van vorige onderzoeken waren.

Ze zijn te bekijken via de Patient Health Viewer, een gratis softwareprogramma van de ziekenfondsen.
Voor de bevolkingsonderzoeken dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker zijn de gegevens nu al beschikbaar. De gegevens voor het bevolkingsonderzoek borstkanker volgen dit najaar. De gegevens worden veilig bewaard in Vitalink, een gegevensdelingsplatform van de Vlaamse overheid.

Per bevolkingsonderzoek krijgt u volgende gegevens te zien:
• een indicatie wanneer u een volgende uitnodiging zal ontvangen (met wat uitleg waarom), eventuele weigeringen van eerdere uitnodigingen
• het resultaat van de laatste deelname(s)
• of u nog vervolgonderzoeken moet ondergaan.
Al deze gegevens worden per bevolkingsonderzoek per jaar weergegeven.
Door het ter beschikking stellen van deze individuele gegevens is iedereen beter in staat om een goed geïnformeerde keuze te maken rond zijn deelname aan de bevolkingsonderzoeken, om te weten of verdere onderzoeken nodig zijn en wanneer je best opnieuw deelneemt. Want zowel de juiste vervolgonderzoeken na een afwijkend screeningsresultaat als regelmatige deelname zijn uitermate belangrijk voor een kwalitatief bevolkingsonderzoek. Een ander voordeel is dat u uw eigen gegevens ook ter beschikking kan stellen van uw huisarts of andere artsen die u behandelen.

Vitalink
De gegevens worden gedeeld via Vitalink. Vitalink is het beveiligde systeem van de Vlaamse overheid waarmee (huis)artsen, apothekers en thuisverpleegkundigen gegevens over en met hun patiënt kunnen delen. De zorgverleners hebben toegang tot Vitalink via hun eigen softwarepakket. De burger bekijkt de gegevens via het gratis computerprogramma ‘Patient Health Viewer’ van de ziekenfondsen. Dit is gratis te downloaden op de websites van de ziekenfondsen.

Meer info
www.bevolkingsonderzoek.be.
http://www.zorg-en-gezondheid.be/nu-ook-online-te-volgen-uw-gegevens-over-bevolkingsonderzoeken-naar-kanker


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram