Volledig rookverbod op school

sigaret-handen-school-150-jpg.jpg

nieuws Vanaf 1 september 2008 geldt een algemeen rookverbod in alle Vlaamse scholen, zowel in de schoollokalen als in open lucht. De school moet er voor zorgen dat het rookverbod strikt wordt nageleefd en kan leerlingen (en personeelsleden) die het verbod overtreden, sanctioneren overeenkomstig het het school- of arbeidsreglement.

Voor wie geldt het rookverbod?

Het rookverbod geldt zowel voor leerlingen als voor leraren, ouders en andere personen die op de speelplaats of in de schoolgebouwen komen (bijvoorbeeld voor avondonderwijs, bij vergaderingen, enz.). Dat geldt ook voor deelnemers aan activiteiten die volledig buiten het schoolse gebeuren vallen maar die wel doorgaan in lokalen of op de terreinen van de school, bv. een voetbalwedstrijd op woensdagnamiddag.

Waar geldt het rookverbod?

Het rookverbod geldt in alle lokalen en open terreinen van de school. Tot nu toe was het alleen verboden om te roken in de schoolgebouwen. De directie kon eventueel nog een rokerslokaal voorzien voor leerkrachten en/of leerlingen. In de buitenlucht was er tot nu toe geen algemeen verbod. Nu komt er dus een algemeen verbod.
Leraars of begeleiders van leerlingen mogen ook buiten de schoolmuren niet roken als zij een pedagogische opdracht of verantwoordelijkheid hebben t.a.v. de leerlingen (bv. begeleiding naar een sportzaal).
Het verbod is ook van toepassing tijdens alle buitenschoolse activiteiten (een- of meerdaagse schoolreizen en uitstappen, enz.) ongeacht of de activiteit op een weekdag of een weekend valt. Een activiteit die geen extra-murosactiviteit is (bv. een cultuurreis) en die volledig buiten de schooluren georganiseerd wordt, valt niet onder het verbod.
Het algemeen rookverbod op open plaatsen geldt niet voor het volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs,... als dit onderwijs doorgaat in eigen gebouwen of eigen terreinen. Daar mag dus tussen 6u30 en 18u30 wel gerookt worden. De instelling kan evenwel een rookverbod instellen.
Het verbod om op open plaatsen te roken, geldt evenmin voor leerlingen op internaat indien het internaat is gelegen in eigen gebouwen of terreinen, en dus niet verbonden is met de school. Maakt het internaat wel deel uit van de school, dan geldt er wel een rookverbod van 6u30 tott 18u30. Bovendien kan het internaat ook zelf een rookverbod invoeren. In de gesloten ruimten van het internaat mag nooit gerookt worden.

Wanneer geldt het rookverbod?

Binnen de schoollokalen geldt het rookverbod 24 uur op 24, ook ’s avonds en tijdens het weekend. Daar mag dus nooit en door niemand gerookt worden. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gerookt in de sportzaal van een school die tijdens het weekend wordt gebruikt door de plaatselijke sportvereniging.
In open lucht (bv. op de speelplaats) geldt het verbod alleen op weekdagen tussen 6u30 en 18u30. Op een schoolfeest in het weekend of tijdens een schoolreis na 18u30 mag dus wel gerookt worden, tenzij dat in het schoolreglement wordt verboden. Op woensdagnamiddag voor 18u30 mag er nergens gerookt worden.


Laatst bijgewerkt: maart 2014
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram