Vermelding telefonische hulplijn op alle sigarettenpakjes

nieuws Sinds 1 januari 2011 moet op elk pakje sigaretten het nummer van de Tabakstop Lijn prijken. België is daarmee het eerste land binnen de EU dat zo’n vermelding verplicht.
Sinds 2006 luidt 1 van de 14 waarschuwingen op sigarettenpakjes: ‘Zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00’. Dat is het nummer van de Tabakstop Lijn. Toch blijkt uit een enquête uit 2008 dat maar liefst 47 % van de rokers het bestaan van deze telefonische hulplijn niet kent. Om het aantal oproepen te doen stijgen, moeten alle sigarettenpakjes vanaf 1 januari 2011 daarom dit nummer én de site tabakstop.be vermelden.

Teveel rokers proberen puur op wilskracht te stoppen met roken, zonder hulp of geneesmiddelen. Stoppen met roken is echter eerder een kwestie van aanpak dan van wilskracht. De kans op een succesvolle rookstop stijgt aanzienlijk indien men een rookstophulpmiddel combineert met een vorm van gedragsondersteuning. Zonder hulp slaagt amper 3 tot 5 % van de rokers erin om te stoppen met roken. Met een aangepaste hulp stijgt de kans om na een jaar nog rookvrij te zijn tot 25%.
Sinds 1 oktober 2009 worden rookstopconsultaties uitgevoerd door een arts of erkend tabakoloog gedeeltelijk terugbetaald.

Gedeeltelijke terugbetaling per consultatie:
1ste consultatie (minimum 45 minuten) 30 €
2de tot 8ste consultatie (minimum 30 minuten) 20 €
1 reeks van 8 consultaties om de 2 kalenderjaren
Zwangere vrouwen:
1ste tot 8ste consultatie (Maximum 8 per zwangerschap) 30 €

Terugbetaling geldt enkel voor rookstopbegeleiding bij erkende tabakologen of artsen. Niet alle rookstopconsulenten of tabakologen zijn erkend. Erkende tabakologen zijn masters in de psychologie of gezondheidswerkers die geslaagd zijn in de interuniversitaire opleiding "Tabakologie en Rookstopbegeleiding" en erkend zijn door VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding).
Een lijst van erkende tabakologen vindt u op: www.erkendetabakologen.be

De Tabakstop Lijn is een gratis telefoonlijn (0800 111 00 ) waar tabakologen of rookstopexperts een antwoord geven op vragen over roken, gewenning en hulp bij het stoppen.
Zij gaan samen met u op zoek naar:
* aangepaste steun naargelang uw behoefte en uw moeilijkheden
* aanmoediging
* informatie over nicotinevervanging en verschillende behandelingen
* bestaande vormen van hulp aangepast aan uw situatie
* het adres van de dichtstbijzijnde tabakoloog
De lijn is open van maandag tot vrijdag, tussen 15u en 19u.

www.tabakstop.be
www.hulpvoorrokers.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram