Roken verkort leven met 6 tot 9 jaar

123-sigaret-peuk-asbak-09-16.jpg

nieuws

Wie op zijn vijftiende begint te roken, leeft gemiddeld zes tot negen jaar minder lang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De resultaten van deze studie zijn gebaseerd op de gegevens van 30.000 personen, zowel rokers als niet-rokers. 

Niet-rokende mannen winnen globaal beschouwd 8,8 jaar aan levensverwachting in vergelijking met dagelijkse rokers. Hun langere levensverwachting wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan een lagere sterfte (+ 6,2 jaar) en aan minder gezondheidsproblemen (+ 2,3 jaar).

De levensverwachting van niet-rokende vrouwen is globaal beschouwd 5,9 jaar langer dan die van dagelijks rokende vrouwen. Bij niet-rokende vrouwen stijgt de levensverwachting in goede gezondheid met 4,3 jaar. Deze winst aan levensverwachting kan worden toegeschreven aan een lagere sterfte (+ 3 jaar) en, in mindere mate, aan een minder hoge incidentie van bepaalde gezondheidsproblemen (+ 1,3 jaar).
De langere levensverwachting van niet-rokers wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan de lagere sterfte ten gevolge van long-, larynx- en tracheakanker, chronische respiratoire ziekten en ischemische hartziekten.

Minder gezonde levensjaren
De levensverwachting met gezondheidsproblemen (‘beperkingen’) is nauwelijks langer bij niet-rokende mannen dan bij dagelijkse rokers: slechts + 0,3 jaar. Niet-rokende vrouwen winnen meer levensjaren met gezondheidsproblemen maar die winst is eigenlijk ook gering: + 1,6 jaar.

Wat de ‘beperkingen’ betreft, is de langere levensverwachting van niet-rokende mannen het gevolg van de lagere incidentie van ziekten ter hoogte van het bewegingsapparaat (artrose, lendenpijn, osteoporose enz.). Bij vrouwen wordt die veeleer toegeschreven aan een daling van het risico op respiratoire ziekten (bronchitis, astma enz.).
Deze nieuwe studie wijst er dus duidelijk op dat niet roken de levensverwachting enorm doet stijgen. Nog belangrijker is het feit dat zij aantoont dat de gewonnen jaren hoofdzakelijk jaren in goede gezondheid zijn (zonder ‘beperkingen’).

Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram