Roken verhoogt geslachtshormoon vrouw

nieuws Rokende vrouwen na de overgang hebben hogere concentraties geslachtshormonen in hun bloed onder meer testosteron en oestrogeen, dan niet-rokende vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek in het tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Geslachtshormonen spelen een rol bij het ontstaan van diverse chronische ziekten.
De concentratiestijging verschilt per hormoon, maar varieert van een paar procent tot dertig procent. Hoe meer vrouwen rookten, hoe hoger de concentratie geslachtshormonen. Bij vrouwen die meer dan een jaar geleden gestopt waren met roken, waren de hormoonspiegels weer gelijk aan die van niet-rokers.

Geslachtshormonen zijn betrokken bij verschillende chronische ziekten. Onder meer borstkanker en baarmoederhalskanker, maar ook diabetes. Roken verhoogt de concentraties van deze hormonen en beïnvloedt op die manier mogelijk ook de kans op deze ziekten.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram