Roken slecht voor cognitieve functie

sigaret-handen.jpg

nieuws Roken versnelt het verval van de cognitieve functie bij ouderen. Deze conclusie van een grootschalig internationaal bevolkingsonderzoek, EURODEM, een Europees samenwerkingsproject gericht op onderzoek naar dementie.
De cognitieve functie - het vermogen om te begrijpen, denken, redeneren en herinneren - neemt bij ouderen over het algemeen heel geleidelijk af. Bij rokers is deze afname significant hoger dan bij niet rokers. Er werden ruim 9.000 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder onderzocht.
Er blijkt ook een relatie te bestaan met het aantal jaren en de dagelijkse hoeveelheid die iemand heeft gerookt. Naarmate deze 'pack-year' hoeveelheid hoger was, bleek ook de daling in cognitieve functie hoger. Er is geen relatie aangetoond tussen de afname van de cognitieve functie bij rokers en het voorkomen van dementie in de familie. Een mogelijke verklaring is dat roken onder andere arteriosclerose (aderverkalking) en hypertensie (hoge bloeddruk) veroorzaakt, wat de kans op een beroerte verhoogt. Waarschijnlijk treden er bij rokers ook meer onopgemerkte, kleine beroertes op ('stille' infarcten).

bron: Neurology, 23 maart 2004

Laatst bijgewerkt: juli 2020
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram