Roken in de auto in het bijzijn van kinderen verbieden?

nieuws Vanaf 1 oktober 2015 is het in Engeland en Wales verboden om te roken in de auto in het bijzijn van kinderen en jongeren onder de 18. De wetgever voerde deze maatregel in om kinderen en jongeren te beschermen tegen de gevaren van meeroken. Ook Frankrijk voerde al een rookverbod in de auto in het bijzijn van minderjarigen in. De Nationale Coalitie tegen Tabak roept de Belgische regering op om dit voorbeeld te volgen.

Roken in de auto veroorzaakt tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling. Meeroken maakt kinderen vatbaarder voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis, en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Het voorbeeld van de buurlanden volgen
In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen meestal geen keuze om wel of niet in een auto te stappen waarin wordt gerookt. En zeker als ze nog klein zijn, kunnen ze niet opkomen voor zichzelf als ze niet willen meeroken.
Steeds meer landen voeren daarom een rookverbod in de auto in als kinderen meerijden. Buiten Europa is een dergelijk rookverbod al van kracht in onder meer enkele Amerikaanse staten en Canadese provincies, in Australië en in Zuid-Afrika. In Europa rijden kinderen intussen al rookvrij mee in Frankrijk, Ierland en vanaf 1 oktober dus ook in Engeland en Wales.

Toepasbare en gewenste maatregel
De Nationale Coalitie tegen Tabak roept de federale regering op om het voorbeeld van onze buurlanden te volgen en ook werk te maken van een rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen. Inzake controle ziet de Coalitie geen enkel probleem: zo’n wet is even goed te controleren als het verbod op gsm’en achter het stuur.
Uit een enquête die de Stichting tegen Kanker, in 2014 liet uitvoeren, bleek trouwens dat er onder de Belgische bevolking een breed draagvlak is voor een rookverbod in de auto: maar liefst 67 procent van de ondervraagden schaarde zich toen achter zo’n maatregel. Zelfs 55% van de rokers is er voorstander van.

Positieve effecten op tabaksgebruik thuis
Zo’n wettelijk rookverbod heeft ook een sensibiliserend effect op mensen, zoals bleek bij de invoering van het rookverbod in de horeca. In een enquête die Kom op tegen Kanker, ook lid van de Coalitie, vorig jaar liet uitvoeren, gaf een vijfde van de rokende ouders aan sinds het rookverbod in de horeca niet meer te roken in het bijzijn van hun kinderen, een kwart zegt dit minder te doen. Ook een rookverbod in de auto wanneer kinderen meerijden zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat mensen ook thuis minder roken in het bijzijn van hun kinderen.

De leden van de Nationale Coalitie tegen Tabak: Stichting tegen Kanker (STK), Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), Kom op tegen Kanker (KotK), Fonds des Affections Respiratoires (FARES), Observatoire de la Santé du Hainaut (OSH), Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT), Belgische Cardiologische Liga, Arbeitsgemeinschaft Für Suchtvorbeugung und Lebenbewältigung (ASL), Algemene Pharmaceutische Bond (APB), Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme (SEPT), Société Scientifique de Médicine Général (SSMG)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram