Nieuw bewijs dat roken spermakwaliteit vermindert

123-sperm-zaadc-08-15.jpg

nieuws Nieuw onderzoek aan het American Center for Reproductive Medicine van Cleveland Clinic gepubliceerd in het vakblad European Urology toont aan dat roken een invloed heeft op de spermakwaliteit.

Uit het analyse van 20 wetenschappelijke studies blijkt met name dat het sperma van mannen die blootgesteld worden aan sigarettenrook minder zaadcellen bevatten, dat de zaadcellen minder bewegelijk zijn en dat meer zaadcellen misvormd zijn. Hoe meer men rookt, hoe slechter de spermakwaliteit. Het is niet bekend of de vruchtbaarheid zich herstelt wanneer men stopt met roken. Evenmin is bekend in hoeverre dit ook leidt tot verminderde vruchtbaarheid.

Bron:
Cigarette Smoking and Semen Quality: A New Meta-analysis Examining the Effect of the 2010 World Health Organization Laboratory Methods for the Examination of Human Semen
European Urology
http://www.europeanurology.com/article/S0302-2838%2816%2930069-0/abstract/cigarette-smoking-and-semen-quality-a-new-meta-analysis-examining-the-effect-of-the-2010-world-health-organization-laboratory-methods-for-the-examination-of-human-semen


Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram