Neutrale sigarettenpakjes sinds begin 2020

123-sigaret-peuk-asbak-09-16.jpg

nieuws

Sinds 1 januari 2020 is het neutrale sigarettenpakje verplicht in België. Dit zal het geval zijn voor sigaretten, roltabak, tabak voor waterpijpen maar ook voor afgeleide producten zoals sigarettenvloeitjes, -hulzen en -filters.

Het doel van deze maatregel is om tabak minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. De producten van de tabaksindustrie zullen voortaan in een uniforme, groenbruine verpakking zitten. Er is een overgangsperiode van 1 jaar, waardoor kleinhandelaars hun oude stock nog in de winkelrekken mogen hebben tot 1/1/2021. Alleen het type, het merk en de hoeveelheid mogen op de verpakking staan in een standaardlettertype. Gezondheidswaarschuwingen blijven verplicht. Het gebruik van het logo, kleuren en reclameslogans is vanaf nu verboden.
Waarom zijn neutrale pakjes nodig?
  • De aantrekkelijkheid van de verpakking en van het imago van het merk verminderen
  • De doeltreffendheid verbeteren van de tekstuele of visuele gezondheidswaarschuwingen die worden aangebracht op de verpakkingen van tabaksproducten
  • De desinformatie van de consument aangaande de gevaren van tabak verminderen.

Ook al denken sommige rokers dat het geen verschil zal maken voor hun tabaksconsumptie; het is overduidelijk dat het voor een jong publiek - dat nog niet in de verslavingsval zit - een enorm verschil kan maken!, aldus Suzanne Gabriels, tabaksexperte bij Stichting tegen Kanker.

Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram