Minder sperma bij zonen van mannen die roken

123-sigaret-stop-roken-12-18.png

nieuws

Dat roken tijdens de zwangerschap slecht is, is al lang bekend. Een van de mogelijke gevolgen van een rokende moeder is een achteruitgang van het aantal zaadcellen in het sperma. Nu blijkt uit onderzoek in Zweden, gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE dat ook kinderen van vaders die tijdens de zwangerschap rookten, later minder zaadcellen produceren. 

De studie bekeek gegevens van 104 Zweedse mannen tussen 17 en 20 jaar. Mannen waarvan de vader tijdens de zwangerschap had gerookt, hadden een 41 procent lagere spermaconcentratie en 51 procent minder sperma dan mannen met niet-rokende vaders. De onderzoekers hielden daarbij rekening met het rookgedrag van de moeder, de sociaal-economische situatie en of de zonen zelf al dan niet rookten. 
Een echte verklaring is er niet, maar de onderzoekers veronderstellen dat de gameten van rokende vaders op het ogenblik van de conceptie bepaalde mutaties hebben ondergaan, en daardoor bepaalde genen doorgeven die een invloed hebben op de zaadkwaliteit van hun kinderen. 

Of de verminderde spermaconcentratie ook een invloed heeft op de vruchtbaarheid van de kinderen, is momenteel nog niet duidelijk.

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram