Meer risico op kind met hartafwijking bij rokende vaders

123-stop-roken-sigaret-04-17.jpg

nieuws

Niet alleen kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een hogere kans op een aangeboren hartafwijking, ook kinderen van rokende vaders hebben een verhoogd risico. Dit blijkt uit een groot Chinees onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, dat het verband onderzocht tussen foetale aangeboren hartafwijkingen en actief en passief roken door aanstaande ouders rond de zwangerschap. Mannen die roken en vrouwen die passief meeroken tijdens de zwangerschap hebben respectievelijk een 74 en 124 procent hoger risico op een kind met een aangeboren hartafwijking dan niet-rokers. De onderzoekers wijzen erop dat dit in de praktijk veel vaker voorkomt dan vrouwen die actief roken tijdens de zwangerschap. Passief roken door de zwangere vrouw was risicovol in elk stadium van de zwangerschap, zelfs voor de zwangerschap. Actief roken was vooral risicovol tijdens de zwangerschap, niet ervoor.

Aangeboren hartafwijkingen komen relatief veel voor, circa acht per duizend geboortes. Daarnaast zijn aangeboren hartafwijkingen wereldwijd de belangrijkste oorzaak van overlijden rond de geboorte. Aandacht voor risicofactoren zoals roken rond de zwangerschap door aanstaande ouders is dus van groot belang, zo onderstrepen de onderzoekers.

Bron
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487319831367
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/rokende-vaders-meer-risico-op-kind-met-hartafwijking.htm


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram