Kruidenmengsels in waterpijp even schadelijk als tabak

123-waterîjp-roken-07-17-vergif.jpg

nieuws

Het roken van kruidenmengsels in de waterpijp is net zo schadelijk voor de gezondheid als het roken van waterpijptabak. In beide gevallen komen vergelijkbare hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit zijn, onder andere, koolmonoxide, aldehydes, PAK’s, metalen, propyleenglycol en glycerol. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM.

Kruidenmengsels of herbal molasses zijn producten voor de waterpijp die geen tabak bevatten. Ze worden gerookt in bijvoorbeeld shishalounges. De schadelijke stoffen komen vrij in de ingeademde rook en de omgevingsrook, waaraan zowel gebruikers van de waterpijp als omstanders worden blootgesteld. De blootstelling aan deze schadelijke stoffen leidt tot een verhoogd risico op rookgerelateerde ziekten zoals longkanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Voor alle waterpijpproducten geldt: koolmonoxide en PAK’s worden vooral gevormd wanneer kooltjes worden gebruikt als verhittingsbron en niet bij elektrische verhitting. Dit betekent dat bij elektrische verhitting minder schadelijke stoffen vrijkomen. In elk geval verdwijnt het risico op koolmonoxidevergiftiging. De ernst van een koolmonoxidevergiftiging wordt bepaald door de concentratie koolmonoxide in de ingeademde lucht en de duur van de blootstelling. Dit kan variëren van symptomen die lijken op een griepje, zoals hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, tot ernstige symptomen, zoals bewusteloosheid of coma.

Verder laten de analyses zien dat tabaksvrije kruidenmengsels voor de waterpijp nicotine kunnen bevatten. Ook blijkt uit de analyses dat het op de verpakking vermelde nicotinegehalte in veel gevallen niet klopt; dat geldt voor zowel molasses met als molasses zonder tabak. 

Bron:
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Schadelijkheid_van_kruidenmengsels_in_de_waterpijp


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram