In een wereld zonder tabak leven we 2 jaar langer

Laatst bijgewerkt: december 2019
123-sigar-tabak-12-15.jpg

nieuws

Als we in een wereld zonder tabak zouden leven, dan zou de levensverwachting van de Belgen met twee jaar stijgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Ondanks de voortdurende daling van het aantal rokers, blijft roken één van de grootste risicofactoren voor onze gezondheid.

Volgens de Gezondheidsenquête van 2018 rookt 19% van de Belgische bevolking, en 15% zelfs dagelijks. “Rokers leven gemiddeld 4 jaar minder langer dan niet-rokers en verkeren 7 jaar minder in goede gezondheid”, zegt Brecht Devleesschauwer, onderzoeker bij Sciensano. Tabak kan aan de oorsprong liggen van chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten of aandoeningen van de luchtwegen en kan bestaande medische problemen verergeren. “Stoppen met roken heeft grote gevolgen voor de gezondheid, zowel op het vlak van de levensverwachting voor de levenskwaliteit. Het doel op lange termijn is om te voorkomen dat mensen beginnen met roken om de uitgewerkte scenario’s te kunnen waarmaken”, vervolgt hij. 

De studie toont aan dat alleen drastische maatregelen een positieve en duurzame impact op de gezondheid hebben. De verhoging van de wettelijke leeftijd voor het kopen van sigaretten van 16 jaar naar 18 jaar sinds 1 november 2019, geeft slechts twee extra weken levensverwachting in goede gezondheid.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram