Voor jou gelezen op De Standaard

Gestopt met roken? Neem een tomaat

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Heb je jezelf voorgenomen om te stoppen met roken en sta je dus (as we speak) aan het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven? Trakteer jezelf dan vooral op tomaten en appels. Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat ze je longcapaciteit herstellen.

Een team wetenschappers onderzocht van 2002 tot 2012 de longfunctie van 650 volwassenen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Aan het begin van de onderzoeksperiode werd de deelnemers gevraagd om een vragenlijst over hun levensstijl  in te vullen.

Daarna werden hun longen getrest. Exact tien jaar later, herhaalden de vorsers het onderzoek. Tijdens de studieperiode werd met verschillende parameters rekening gehouden waaronder geslacht, leeftijd, grootte, beweging en maatschappelijke status.

Appels en tomaten
De longfunctie van de deelnemers die gemiddeld twee tomaten of meer dan drie porties vers fruit (vooral appels zijn effectief!) per dag eten, neemt langzamer af dan die van mensen die minder dan één tomaat of minder dan één portie fruit per dag eten. Het beschermende effect werd alleen waargenomen bij verse groenten en fruit, dus niet bij tomatensaus of appelmoes.

Het effect is nog een pak duidelijker waar te nemen bij mannen en vrouwen die gerookt hebben. De onderzoekers suggereren in het decembernummer van The European Respiratory Journal dat er in tomaten en appels bepaalde stoffen zitten die de aangerichte schade aan de longen helpen te herstellen.

'De longfunctie begint rond dertigjarige leeftijd met variabele snelheid af te nemen, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand', zegt professor Vanessa Garcia-Larsen, hoofdauteur van de studie in een persbericht. 'Onze studie suggereert dat regelmatig fruit eten die afname kan vertragen en zelfs opgelopen schade door roken herstelt.'

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180102_03276392


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram