Welke geneesmiddelen neemt u best mee in het vliegtuig?

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-geneesm-oz-onder-loep-vergrootgl-170-06.jpg

nieuws Essentiële geneesmiddelen (ook contraceptiva en contactlensbenodigdheden) kunt u het best in de handbagage meenemen om steeds een voorraad van die geneesmiddelen bij de hand te hebben bij diefstal of verlies van bagage. U kunt ook een dubbele voorraad meenemen: de helft in de handbagage en de andere helft in de gewone bagage. Zo bent u in geval van verlies of diefstal steeds uit de brand geholpen, en het heeft ook zijn voordeel bij een uitgestelde vlucht bij vertrek of terugkeer. Sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld insuline, sommige reumamiddelen) kunnen afgebroken worden indien ze in de niet-geacclimatiseerde bagageruimte worden bewaard.

De beperkingen op vloeistoffen die u in de handbagage mag meenemen, gelden niet voor geneesmiddelen en babyvoeding die een passagier nodig heeft tijdens de vlucht.
Alle medisch noodzakelijke producten, die de maximumregel van 100 ml overschrijden worden best apart gehouden (buiten de 1 literzak) en apart gedeclareerd aan de veiligheidsfunctionarissen, samen met de bewijsdocumenten.

Bij twijfel, contacteer de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt voor specifieke inlichtingen of bijstand.

• Voor niet-vloeibare geneesmiddelen gelden geen beperkingen. Elk geneesmiddel kunt u het best bewaren in zijn originele verpakking met vermelding van de naam van de patiënt voor wie ze bedoeld zijn.
• Vloeibare medicijnen die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis (= vlucht en verblijf in het buitenland) zijn toegestaan in de handbagage in grotere hoeveelheden dan 100 milliliter. Naast medicijnen mogen ook (vloeibare) koelelementen voor een veilig medicijntransport en injectienaalden (bijvoorbeeld insuline) mee. Op verzoek van de beveiligingsdienst moet de passagier een doktersvoorschrift kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan.
• Vloeibare dieetvoeding (bijvoorbeeld voor lactose/gluten-allergie) mag voor de duur van de reis in hoeveelheden boven de 100 milliliter in de handbagage vervoerd worden.
• Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. De ouders kunnen van de beveiligingsdienst wel de vraag krijgen om de babymelk of -voeding te proeven om aan te tonen dat het daadwerkelijk om babyvoeding gaat.
Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de 100 milliliter is niet toegestaan in de handbagage. Check bij de luchtvaartmaatschappij of de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.
• Sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld reumamiddelen zoals Enbrel, Humira en Kineret) moeten koel (2 tot 8 °C) worden bewaard, bijvoorbeeld in een koeltas of in een koelbox. Bij lange vluchten kunt u vooraf de luchtvaartmaatschappij bellen en vragen of het geneesmiddel in de koelkast van het vliegtuig mag worden bewaard.
• Aerosols voor de behandeling van ademhalingsproblemen kunnen mee.
• Objecten voor medische of cosmetische verbetering van het lichaam na bvb. borstamputatiezoals borstprotheses, voor dat doel gebruikte gels en zoutoplossingen, worden toegelaten.

• Om problemen aan de grens te vermijden, worden naalden en spuiten steeds vergezeld door een kort medisch attest (in het Engels en Frans), waaruit blijkt dat ze niet bedoeld zijn voor intraveneus druggebruik
(‘The needles serve in case the patient needs injections in a country with medical hygiene problems’).

Geen DEET-insectenrepellent in handbagage

Reizigers op Brussels Airport (Zaventem) kunnen voor een verrassing komen te staan. Antimuggenproducten met het bestanddeel DEET mogen niet meer in de handbagage en verdwijnen bij de controle in de afvalbak. Het verbod op DEET in de handbagage komt niet overeen met de Europese regelgeving, en wordt op andere luchthavens niet toegepast.
Antimuggenmiddelen waarin geen Deet aanwezig is, mogen wel meegenomen worden in de handbagage zolang het om een roller gaat en niet om een spray.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram