Helpen sojaproducten het risico op prostaatkanker te verkleinen?

123-sojabonen-voed-07-19.jpg

nieuws

Ja, het lijkt dat sojaproducten helpen het risico op het krijgen van prostaatkanker te verkleinen. Echter is op dit moment bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. 

Soja bevat isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ze worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Oestrogeen zou theoretisch van invloed kunnen zijn op het verloop van prostaatkanker. Oestrogeen werkt namelijk het hormoon testosteron tegen; het werkt als een anti-testosteron. Hiermee zou verdere groei van de prostaatkanker geremd kunnen worden.

Een recent overzichtsartikel bespreekt twee studies met totaal 224 mannen die een verhoogd risico op het krijgen van prostaatkanker hadden door een verhoogd Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). De mannen die soja of soja isoflavonen gebruikten, kregen minder vaak prostaatkanker dan de mannen die dit niet gebruikten. Meer onderzoek is nodig om uit te vinden waardoor het komt dat mannen die soja gebruikten minder vaak prostaatkanker kregen.

Studies met hele hoge hoeveelheden soja isoflavonen (250-2000 mg soja isoflavonen per dag) lieten geen negatieve effecten zien en het gebruik van soja supplementen met 1-16 mg soja isoflavonen per kilo lichaamsgewicht gaven geen negatieve effecten. 

Bron
www.mdpi.com/2072-6643/10/1/40
www.voedingenkankerinfo.nl/helpen-sojaproducten-het-risico-op-prostaatkanker-te-verkleinen/


Laatst bijgewerkt: juli 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram