Besnijdenis beschermt tegen herpes en prostaatkanker

nieuws Mannen die besneden zijn hebben minder kans op prostaatkanker en een herpesinfectie dan niet-besneden mannen.

Uit een studie in het vakblad Cancer blijkt dat mannen die besneden zijn voor ze de eerste keer seks hebben, gemiddeld 15% minder kans op prostaatkanker hebben dan niet besneden mannen. Als ze prostaatkanker kregen, was die bovendien van een minder agressief type. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met het feit dat besneden mannen minder infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen hebben. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat prostaatkanker tot 50% meer voorkomt bij mannen met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Een tweede studie die werd voorgesteld op de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, toont dan weer aan dat besneden mannen in Zuid-Afrika ruim 27% minder kans maken op een infectie met genitale herpes in vergelijking met niet-besneden mannen. Bij de besneden mannen die aan de studie deelnamen had 17% een herpesinfectie, tegenover 31% bij de niet-besneden mannen. Eerder studies hebben ook aangetoond dat de kans op een HIV-infectie lager is bij besneden mannen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram