Doelstelling borstkankerscreening geactualiseerd

nieuws De Vlaamse Regering heeft de gezondheidsdoelstelling over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker geactualiseerd. Het accent komt nog meer te liggen op de kwaliteit van de screening. Doelstelling is zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken te laten plaatsvinden (het aantal verwijzingen van vrouwen bedraagt niet meer dan 5%).
- Invoering digitale mammografietoestellen voor preventieprogramma borstkanker. Dit zorgt niet alleen voor een kwalitatief hoogstaande foto, het resultaat kan bovendien sneller van de radioloog naar het screeningscentrum gestuurd worden voor een controle-lezing. Op die manier willen we de lastige wachttijd voor de vrouw verder verminderen, zodat ze sneller haar diagnose krijgt.
- Kwaliteitscontrole van de borstfoto: Elke mammografie die voor het Vlaams screeningsprogramma wordt gemaakt, wordt een tweede keer gecontroleerd door één van de vijf screeningscentra. Indien nodig kan de radioloog gespecialiseerde bijscholing krijgen, zodat onjuiste interpretaties zoveel als mogelijk voorkomen worden.
- Evaluatie door de vrouwen zelf: elke vrouw zal na de screening een evaluatieformulier kunnen achterlaten, waarin ze haar opmerkingen ter verbetering of haar tevredenheid kan uiten. Bovendien zullen ook vrouwen die niet of niet meer deelnemen bevraagd worden.
Daarnaast krijgt het bevolkingsonderzoek naar borstkanker een eenvormige huisstijl, met één logo. Dit zorgt voor een betere herkenbaarheid van dit permanent bevolkingsonderzoek in heel Vlaanderen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram