Bevolkingsonderzoek borstkanker halveert het risico om aan borstkanker te overlijden

nieuws Screening op borstkanker heeft wel degelijk zin Door borstkanker vroeg te ontdekken en adequaat te behandelen wordt de kans om aan de ziekte te overlijden lager. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen.

Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland lopen de helft minder risico op overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet deelnemen. Men ging na hoeveel van de aan borstkanker overleden vrouwen in het verleden zijn gescreend en vergeleek dit getal met het percentage vrouwen dat aan het bevolkingsonderzoek deelneemt. Met deze cijfers kan worden berekend met hoeveel de sterfte dankzij screening is afgenomen.

Niet alleen vrouwen van 50 tot 75 jaar, maar ook vrouwen vanaf 45 jaar en boven 75 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor de screening, zo stellen de onderzoekers. Voor vrouwen in de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar is het risico om borstkanker te krijgen de laatste jaren sterk toegenomen. Hoe dat precies komt is niet helemaal duidelijk; misschien hebben de toename van overgewicht en de hogere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, ermee te maken. Ook bij deze leeftijdsgroep zou screening de kans om aan borstkanker te overlijden ongeveer halveren.

Ook vrouwen die ouder zijn dan 75 jaar lopen nog steeds het risico om borstkanker te krijgen en eraan te overlijden. Zeker als ze verder nog vitaal en goed gezond zijn, kan screening voor hen zinvol zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram