Oorzaak ernstige darmziekte bij te vroeg geboren kinderen op het spoor

123-premat-voetje-couv-03-19.jpg

nieuws

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt waarom te vroeg geboren kinderen een ernstige darmontsteking kunnen krijgen. Zeven procent van de te vroeg geboren kinderen loopt de ziekte necrotiserende enterocolitis (NEC) op. Helaas bestaat er nog geen behandeling voor deze ernstige darmontsteking – ongeveer twintig procent van deze kinderen overlijdt. De patiëntjes die overleven, moeten vaak een operatie ondergaan waarbij de chirurg een gedeelte van de darm verwijdert. Deze ingreep brengt veel risico’s met zich mee.

Onderzoekers van Amsterdam UMC wilden weten waardoor NEC wordt veroorzaakt. De resultaten van hun studie zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Immunity.

Kinderen met NEC blijken veel actieve immuuncellen in de darm hebben die een belangrijk ontstekingseiwit (TNF) maken. Het onderzoek toonde aan dat dit eiwit in hoge concentraties de groei van het slijmvlies van de darm verhindert. Het darmslijmvlies speelt een belangrijke rol: het beschermt het lichaam tegen bacteriën, en het neemt voedingsstoffen op. Als het vlies eenmaal is aangetast, leidt dat tot een verdere ontsteking van de darm. In nieuwe studies moet bekeken worden of het blokkeren van het ontstekingseiwit een nieuwe, veilige behandeling voor kinderen met NEC kan zijn. Er is al een middel dat daarvoor gebruikt zou kunnen worden. Op dit moment worden patiënten met de ziekte van Crohn en reuma succesvol behandeld met een medicijn dat het ontstekingseiwit TNF remt.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram