Eén week maakt groot verschil bij vroeggeboorte

nieuws Van de baby's die al na 24 weken zwangerschap worden geboren, sterft 60% meteen na de geboorte. Duurt de zwangerschap één week langer, dan is de overlevingskans 20% groter. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland bij kinderen die geboren werden na 24 of 25 weken. De onderzoekers volgden de baby's die in leven bleven tot hun tweede jaar. Van hen was 60% gezond, terwijl 40% opgroeide met een handicap die varieerde van een lichte tot zware lichamelijke- en/of verstandelijke handicap.
De leeftijdsgrens waarop artsen vroeggeborenen behandelen is in de loop der jaren steeds verlaagd. In ons land werd de grens van levensvatbaarheid verlaagd tot 24 weken. Wordt een kind geboren na 24 of 25 weken zwangerschap, dan kan, als de ouders dit wensen, in overleg met de kinderarts en rekening houdend met de toestand van de baby, gekozen worden voor intensieve zorgen. Wordt een baby geboren vóór 24 weken zwangerschap, dan zijn de overlevingskansen of de kansen op een kwaliteitsvol leven minimaal en worden in principe geen intensieve zorgen toegediend. Men beperkt zich tot de menselijke zorgen en wordt erop toegezien dat het kind geen pijn lijdt, tenzij het kind uitzonderlijk vitaal is. In sommige andere Europese landen worden ook prematuren van 22 of 23 weken met alle mogelijke middelen in leven gehouden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram