Nieuwe test zou pre-eclampsie kunnen voorspellen

nieuws Een nieuwe test die twee specifieke eiwitten in het bloed van zwangere vrouwen opspoort, zou kunnen gebruikt worden om het optreden van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) vroegtijdig op te sporen.
Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die onvoorspelbaar kan opduiken en vaak een dramatische wending aan de zwangerschap geeft. Pre-eclampsie is een belangrijke oorzaak van overlijden van vrouwen tijdens de zwangerschap en vormt een ernstige bedreiging voor het ongeboren kind.
Het is belangrijk dat een zwangerschapsvergiftiging zo snel mogelijk herkend wordt. De aandoening kan momenteel niet genezen worden, maar bij een vroege herkenning kan voor een aangepaste begeleiding gezorgd worden. Dit biedt een hogere zekerheid dat de gezondheid van de moeder zoveel mogelijk gegarandeerd wordt en dat de baby onder de meest optimale omstandigheden ter wereld kan komen.
Studies hebben aangetoond dat pre-eclampsie wordt voorafgegaan door een toename van de niveaus van een specifiek eiwit, fms-achtige tyrosinekinase 1 (sFlt-1) in het bloed, en een daling van een placentaire groeifactor.
De test is echter niet volledig betrouwbaar. Bij een aantal geteste vrouwen met pre-eclampsie werden geen wijzigingen in het sFlt-1 vastgesteld, terwijl enkele andere vrouwen wel positief reageerden maar geen pre-eclampsie ontwikkelden.

Lees ook: Pre-eclampsie : medisch gerichte versie

Lees ook: Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)

bron: New England Journal of Medicine, februari 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram