Wat is een mini-buikwandcorrectie of mini-abdominoplastiek?

In dit artikel
Wat is een mini-buikwandcorrectie of mini-abdominoplastiek?

dossier

De mini buikwandcorrectie of mini-abdominoplastiek is minder ingrijpend dan een totale buikwandplastiek en laat minder littekens na. De insnede bij dit type buikcorrectie wordt verborgen in de bikinilijn waardoor er enkel een onopvallend litteken overblijft in de schaamstreek en dus niet rond de navel. 
 
Dit type buikcorrectie (al dan niet gecombineerd met een liposuctiebehandeling van lokale vetophopingen) is aangewezen voor mensen met een slechte huidelasticiteit, een lokale vetophoping en minder strakke rechte buikwandspieren in het gebied onder de navel. De procedure kan ook uitgevoerd worden bij vrouwen die littekens hebben na een keizersnede of onregelmatigheden en zeer weinig losse huid.

Indien u last heeft van overgewicht is het belangrijk om eerst op een normaal gewicht te komen (en te blijven) voor u beslist over te gaan tot een ingreep. 

Lees ook: Buikwandcorrectie

Hoe gebeurt de ingreep?

123-plast-chir-minibuikwand-03-17.jpg
Bij de mini-buikwandcorrectie wordt enkel onder de navel gewerkt. Via een dwarse insnede in de onderbuik onder de bikinilijn wordt het huidoverschot en onderhuidse vetweefsel losgemaakt van de buikwand tot aan de navel. Vervolgens worden de twee rechte buikspieren gelegen onder de navel aangespannen en weer strak naar elkaar gebracht met een hechting. Daarnaast hecht men ook de losgemaakte laag nadat die strak naar beneden getrokken is en het overtollige vetweefsel weggenomen is. In tegenstelling tot een volledige buikwandcorrectie wordt de navel hierbij niet verplaatst. 
De mini buikwandcorrectie duurt ongeveer 60 tot 75 minuten en gebeurt onder volledige verdoving. 

Na de operatie

Na de ingreep kunt u diezelfde dag naar huis.  
Het litteken van de mini-buikwandcorrectie kan aanvankelijk wat rood zijn, maar verbleekt in de loop van de volgende maanden. Met behulp van een hydraterende crème worden ze snel soepeler. Blootstelling aan de zon wordt gedurende het eerste jaar afgeraden.

Om de spanning op de wondranden te verzachten, wordt aangeraden om de eerste dagen na de abdominoplastiek met extra kussens onder het hoofd en de knieën te slapen. 

De drains die in de wond zijn geplaatst ter verwijdering van overtollig wondvocht en bloed worden gewoonlijk twee tot vijf dagen na de buikwandoperatie verwijderd. 
Er wordt de patiënt ook geadviseerd gedurende drie tot zes weken een speciaal korset te dragen, vooral wanneer de twee rechte buikwandspieren strak aan elkaar gehecht zijn. De draadjes worden na 14 dagen verwijderd.

Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden in principe weer hervatten. Na 6 tot 8 weken mag u weer sporten en zwaarder werk verrichten.

Mogelijke complicaties zijn een bloeduitstorting en een lokale wondinfectie. Indien dit zich voordoet, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen.


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram