Chronische hoofdpijn door teveel pijnstillers

nieuws Regelmatig en overmatig gebruik van pijnstillers is de belangrijkste oorzaak van chronische hoofdpijn. Dat blijkt uit een studie aan de Universiteit Leiden.
Bij meer dan veertien keer per maand hoofdpijn in een periode van minstens drie maanden is er sprake van chronische hoofdpijn. Volgens gebruiken veel mensen met chronische hoofdpijn (4 procent van de bevolking) te veel pijnstillers. Indien ze zouden stoppen met pijnstillers, zou hun hoofdpijn verbeteren.

Ook in België zouden minstens honderdduizend mensen kampen met chronische hoofdpijn als gevolg van overmatig gebruik van pijnstillers, aldus professor Koen Paemeleire van de dienst neurologie van het Universitair Ziekenhuis Gent. Bij sommige pijnstillers treedt er al vanaf een gebruik van tien dagen per maand extra hoofdpijn op. De professor raadt dan ook iedereen aan om niet vaker dan acht dagen per maand pijnstillers in te nemen. En dan ook nog maximaal twee pijnstillers per dag.

Mensen die vaak hoofdpijn hebben, raadt hij aan om hun aandoening preventief te bestrijden. Hij vindt het ook nuttig dat zij een "hoofdpijndagboek" bijhouden, waarin ze noteren hoeveel pijnstillers ze dagelijks en maandelijks innemen. Veel mensen onderschatten namelijk hun pijnstillergebruik, maar kunnen door het op te schrijven het inzicht krijgen dat ze hun gebruik best matigen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram