Asprine verdubbelt kans op slechtziendheid door macula-degeneratie bij ouderen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Ouderen die dagelijks aspirine moeten slikken (bv. om bloedklonters te voorkomen) hebben meer kans op de oogaandoening maculadegeneratie. Ongeveer twee op de 100 mensen krijgen op oudere leeftijd last van maculadegeneratie. Bij mensen die dagelijks aspirine slikken, verdubbelt die kans.
Dat blijkt uit een internationaal onderzoek bij ruim 4.000 personen boven 65 jaar, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Opthalmology.
Bij maculadegeneratie (MD) neemt de gezichtsscherpte af, onder meer omdat lijnen en kleuren vervagen. Het leidt op termijn tot slechtziendheid.

Bij de droge vorm van MD, de meest voorkomende vorm van leeftijdsgebonden MD, kan het jaren duren voordat het zicht duidelijk merkbaar achteruit gaat. Gewoonlijk zijn beide ogen min of meer aangedaan. In het algemeen verslechtert de droge vorm langzamer dan de natte MD. Bij verslechtering treedt een wazige vlek op in het midden van het gezichtsveld. In sommige gevallen gaat de droge vorm over in de natte vorm.

Bij de natte vorm van MD verloopt het proces vaak veel sneller dan bij de droge MD; soms zelfs heel snel. Opvallend is dat het andere oog nog een tijd redelijk goed kan blijven, maar ook hier moet men er rekening mee houden dat, vroeg of laat, beide ogen getroffen kunnen worden. Men schat dat 40-50% van de patienten met een natte MD in het ene oog, binnen 5 jaar ook de aandoening in het andere oog krijgt.
Aspirine heeft volgens deze studie vooral een negatief effect op de natte vorm van MD.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram