Cannabistablet helpt niet tegen chronische pijn

123-canabis-pijn-pil-marijuana-01-19.png

nieuws

Cannabistabletten hebben geen effect op pijnbeleving bij patiënten met chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen. 

De studie onderzocht de pijnstillende effecten van cannabistabletten met de werkzame stof THC op chronische pijn na een alvleesklierontsteking of buikoperatie. THC is de belangrijkste psychoactieve stof uit de cannabisplant. De stof gaat een interactie aan met zenuwcellen die pijnsignalen geleiden, en zou op deze manier pijnstillend kunnen werken. 

De patiënten werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg eerst gedurende twee weken een oplopende dosis van het THC-tablet (van driemaal daags 3 mg tot driemaal daags 8 mg), waarna een persoonlijke dosis werd bepaald op basis van bijwerkingen en verdraagzaamheid voor de THC-tabletten. Deze dosis nam de patiënt driemaal daags voor de rest van de 50 dagen durende studie, terwijl de andere groep driemaal daags een placebo-pil kreeg. 

De studie vond geen verschil in pijnbeleving van chronische patiënten die THC-tabletten kregen, vergeleken met patiënten die een placebo-pil kregen. Patiënten die THC-tabletten kregen hadden een pijnafname van ongeveer 40 procent. Voor de placebo-groep was dit 37 procent.

Er was wel een heel groot pijnstillend effect, maar dat was het geval in zowel de placebo-groep als de THC-groep. Dit effect is waarschijnlijk dus niet te danken aan THC, maar aan het sterke placebo-effect. In de placebo-groep waren er zelfs mensen die stopten vanwege bijwerkingen die bij THC horen, of die zich high voelden.

Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram