Weinig pesticiden in voeding

123-landb-pesticiden-veld-05-17.jpg

nieuws Volgens een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) zitten er weinig residuen van bestrijdingsmiddelen in de Europese voeding. Meer dan 97 procent van het voedsel in de Europese Unie in 2015 valt binnen de wettelijk normen. Iets meer dan 53 procent is helemaal vrij van meetbareresiduen.

De EFSA onderzocht in totaal 84.341 monsters op de aanwezigheid van 774 bestrijdingsmiddelen. Het ging onder meer om aubergines, bananen, broccoli, virgin olive oil, appelsiensap, erwten, paprika's, tafeldruiven, tarwebloem, boter en eieren.

Van de monsters was 69,3 procent afkomstig uit de EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. 25,8 procent van de monsters was ingevoerd uit derde landen. Bij de overige monsters was de herkomst onbekend.
• Van alle monsters viel 97,2 procent binnen de wettelijke normen voor residuen op producten. Van dit percentage was 53,3 procent volledig vrij van meetbare residuen en 43,9 procent bevatte residuen binnen de wettelijke grenzen.

• Van de monsters uit niet-EU-landen voldeed 5,6 procent niet aan de Europese normen. Dit is een daling ten opzichte van 2014. Toen was dit nog 6,5 procent. 1,7 procent van de monsters van producten uit de EU en de EER-landen overschreed de wettelijke grenzen. In 2014 was dit nog in 1,6 procent van de monsters.

• De meeste residuen werden gevonden op broccoli (3,4 % van de stalen) en tafeldruiven (1,7 %). Het minst residuen werd aangetroffen in olijfolie, sinaasappelsap en eieren. In boter werden geen residuen gevonden.

• 96,5 procent van de levensmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen was vrij van residuen of viel binnen de Europese norm.

• Voor biologische voeding was dat 99,3 procent.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram