Voedselagentschap waarschuwt voor pesticiden in gojibessen

123-gojibessen-05-18.jpg

nieuws

Sinds begin april zijn er 4 productterugroepingen geweest van verschillende loten gojibessen nadat er een overschrijding van de norm voor bepaalde residuen van pesticiden in deze bessen werden vastgesteld. Ten gevolge hiervan heeft het FAVV besloten om het aantal controles op dit product, gewoonlijk geïmporteerd uit China, op te voeren.

Na verschillende signalen over de mogelijke aanwezigheid van residuen boven de door de Europese wetgeving maximaal toegelaten limiet (MRL), heeft het FAVV in 2017 stalen van deze bessen genomen en geanalyseerd. Eén staal was niet conform aan de MRL, maar stelde geen significant risico voor de consument. Uit voorzorg is er uiteraard toch overgegaan tot een uit de handelname.

Recent is het FAVV geïnformeerd dat er op de Belgische markt verschillende loten gedroogde gojibessen aanwezig zijn met residuen van pesticiden die boven de MRL zitten. De betrokken gojibessen zijn meteen door het FAVV in de handel geblokkeerd en aan officiële analyses onderworpen. Die analyses hebben bevestigd dat er non-conformiteiten waren ten aanzien van de MRL. De niet-conforme loten zijn definitief uit de handel gehaald en vernietigd. Verschillende loten bevatten gehaltes aan residuen die mogelijk een ernstig gezondheidsrisico voor de consument inhouden. 

www.afsca.be/persberichten/2018/2018-04-27b.asp


Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram