Pesticidengebruik vergroot risico op geboorteafwijkingen

123-pesticide-vergif-sproeistof-08-17.jpg

nieuws

Zwangere vrouwen die in een gebied wonen waar veel pesticiden op de grond en gewassen worden gespoten, lopen daardoor 9 procent meer kans op geboorteproblemen. Onder andere een laag geboortegewicht en vroeggeboorte zouden te wijten zijn aan de stoffen die de vrouwen binnenkrijgen. 

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, zo meldt Vakblad Vroeg. De onderzoekers bekeken gegevens van ongeveer een half miljoen geboren kinderen tussen de jaren 1997 en 2011.

De baby’s werden geboren in de San Joaquin Vallei in Californië, een gebied van ongeveer 500 bij 100 kilometer, waar intensieve landbouw plaatsvindt.  De gegevens van de geboren kinderen werden gecombineerd met informatie over de pesticiden. Hieruit leek inderdaad een verband op te merken tussen de hoeveelheid gebruikte pesticiden en het aantal geboorteproblemen (waaronder een ondergewicht bij de geboorte en een vroegtijdige geboorte).

De 5 procent van de zwangere vrouwen die het meest in aanraking kwam met pesticiden – zij werden gedurende hun zwangerschap blootgesteld aan 4.200 kilo binnen een straal van 1,6 vierkante kilometer – kregen het vaakst een geboorteprobleem. In totaal hadden 5,8 procent van alle kinderen een geboorteafwijking; bij baby’s geboren in gebieden waar veel gifstoffen in de landbouw werden gebruikt, was dit aantal echter 6,4 procent. Moeders uit deze gebieden hebben daarom 9 procent meer kans op een kind met een geboorteafwijking. Ook waren deze kinderen gemiddeld 13 gram lichter dan baby’s geboren in een gebied waar minder pesticiden werden gespoten.

De onderzoekers adviseren daarom ook om te achterhalen in welke gebieden veel pesticiden worden gebruikt. Het is dan ook zaak om veelvuldig gebruik van de gifstof te voorkomen in gebieden waar veel mensen wonen.

Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram