Voor jou gelezen op De Standaard

WHO waarschuwt voor opmars van kinderverlamming

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor een nieuwe opmars van polio of kinderverlamming gewaarschuwd en de crisis uitgeroepen tot een internationaal noodgeval voor de volksgezondheid.

De groeiende overbrenging van de erg besmettelijke ziekte via de landsgrenzen vormt een groot risico, aldus de WHO maandag. Het polio-virus is dit jaar al naar drie landen van elders overgebracht, hoewel het polio-seizoen nog niet eens begonnen is. Het virus wordt via besmette mensen van Pakistan naar Afghanistan gebracht, van Syrië naar Irak en van Kameroen naar Equatoriaal-Guinea.

Zonder tegenmaatregelen kan de tegen 2018 nagestreefde uitroeiing van kinderverlamming niet gehaald worden, deelde de WHO mee. Momenteel zijn tien landen getroffen, waaronder ook Israël, Ethiopië en Somalië. Poliomyelitis treft vooral kinderen onder de vijf jaar. Een van de 200 infecties leidt tot langdurige verlamming. Vijf tot tien procent van de verlamden sterft, omdat hun luchtwegen niet meer werken.

De ziekte is ongeneesbaar, maar de besmetting kan met inentingen of vaccinatie voorkomen worden. In 1988 startte de WHO een globaal programma ter uitroeiing van kinderverlamming. Het aantal infecties tussen 1988 en 2012 liep door de vaccinatieprogramma’s met meer dan 99 procent terug, van naar schatting 350.000 in 1988 naar 223 in 2012. Vorig jaar werden weer meer dan 400 gevallen geregistreerd, mede door conflicten en burgeroorlogen en ook het groeiende verzet tegen de vaccinatieprogramma’s door islamitische bewegingen in Afrika en Azië, die daarin een poging van het Westen zien om hun kinderen onvruchtbaar te maken.

Lees ook: Polio

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140505_01092584


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram