Lawaai in ziekenhuizen vertraagt genezing

nieuws Onze ziekenhuizen zijn te luidruchtig, wat nadelig is voor de gezondheid van de patiënten en hun herstel vertraagt. Dat blijkt uit twee recente publicaties.

In een eerste onderzoek van het Harvard and Brigham and Women's Hospital in Boston werd het effect gemeten van diverse geluiden op vrijwilligers die gedurende drie dagen in een slaaplabo verbleven. Zij werden blootgesteld aan diverse courante omgevingsluiden in een ziekenhuis, zoals het gezoem van medische apparatuur, alarmsignalen, stemmen, het doortrekken van een WC, het geluid van dienstwagentjes, telefoon, verkeersgeluiden enzovoorts.

De elektronische alarmsignalen van medische apparaten bleken het meest effect te hebben op de kwaliteit van de slaap, ook op hun laagste geluidsniveau. Omgevingsgeluiden verstoren niet alleen de slaap – wat een effect heeft op het genezingsproces - maar hebben ook onmiddellijk een effect op het hartritme, zo bleek.

Volgens een rapport van Roger Ulrich, grondlegger van het zogeheten Evidence Based Design (EBD), dat eerder dit jaar werd voorgesteld op een internationaal akoestiekseminar van Ecophon (www.ecophon.com), wordt bij het bouwen van ziekenhuizen nauwelijks rekening gehouden met geluid en akoestiek.

Ziekenhuizen zijn te luidruchtig, en de niveaus van constant achtergrondgeluid stijgen al zestig jaar, tot boven de richtwaarden van de WHO. Investeren in een betere akoestische omgeving en minder lawaai brengt verschillende voordelen mee:
• Verbeterde resultaten bij kinderen en volwassenen op de intensive care
• Slaapverbetering van patiënt
• Vermindert stress en ervaren werkdruk
• Verlaagt kostbare heropname van patiënten
• Helpt pijnbeleving en inname van pijnmedicatie verlagen
• Verlaagt risico van burn-out onder medisch personeel.

Ziekenhuizen kunnen lawaai verminderen door te zorgen voor eenpersoonskamers met muren en deuren die geluid buitensluiten, het gebruik van geluidabsorberende materialen en vermindering van het aantal geluidsbronnen, bijvoorbeeld door het vervangen van omroepsystemen door draadloze communicatie-apparaten, het isoleren van lawaaibronnen, en het voeren van groepsgesprekken in afgesloten ruimtes.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram