Bewerkt vlees verhoogt kans op pancreaskanker

nieuws Mensen die veel hamburgers, worsten en andere bewerkte vleesprodukten eten, hebben een verhoogd risico op pancreaskanker, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Hawaii. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 190.000 mensen uit Hawaii en Los Angeles. Ze werden gedurende 7 jaar gevolgd, waarbij hun eetgewoonten, rookgedrag, en familiegeschiedenis werd nagegaan. Bij 482 mensen werd pancreaskanker vastgesteld. Bij grote consumenten van bewerkte vleesprodukten lag de kans op kanker 67% hoger dan bij mensen met een lage consumptie. Ook mensen die veel rood vlees eten (varken en runds) hadden een verhoogd risico. Kip, vis en melkprodukten verhoogden het risico niet.
Volgens de onderzoekers suggereert deze studie dat het niet zozeer het (type van) vet of het cholesterol is dat het hogere kankerrisico verklaart, maar wellicht bepaalde chemische stoffen die gevormd worden bij het bereiden van de vleesprodukten.


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram