Palliatieve zorg wordt gezien als een zorg voor de laatste levensdagen

nieuws Onderzoeksbureau iVOX heeft zopas een enquête uitgevoerd over het beeld dat Belgen hebben over palliatieve zorg.

• 1 op 2 Belgen kent persoonlijk iemand aan wie palliatieve zorg wordt (of werd) verleend; 1 op 3 heeft binnen zijn familie al te maken gehad met palliatieve zorg.

• Uit de peiling blijkt dat nog altijd de opvatting heerst dat palliatieve zorg als doel heeft patiënten te begeleiden bij het sterven. Zowat 9 op 10 Belgen (87%) denken dat palliatieve zorg tot doel heeft ernstig zieke mensen of mensen die niet lang meer te leven hebben waardig te laten sterven. Nog eens 9 op 10 (89%) menen dat palliatieve zorg zwaar zieken helpt om hun levenseinde zo rustig mogelijk te laten verlopen.

• Ongeveer 8 op 10 Belgen (78%) denken ook dat palliatieve zorg te maken heeft met pijnbehandeling van ernstig of terminaal zieke mensen.

• Een kwart van de ondervraagde Belgen meent dat palliatieve zorg alleen bestemd is voor mensen die niet meer dan 2 tot 3 maanden te leven hebben.

• 62% van de Belgen voelt zich onvoldoende geïnformeerd over palliatieve zorg. Zelfs bij de ondervraagden die iemand kennen of gekend hebben aan wie palliatieve wordt of werd verleend, vindt nog altijd de helft dat ze niet genoeg geïnformeerd zijn.

Bij 18% van de Belgen die al informatie over palliatieve zorg heeft gekregen/gezocht, blijft het ziekenhuis het voornaamste informatiekanaal (48%). Bij de jongere respondenten zoekt 45% op het internet, waar je anoniem informatie kunt opzoeken. De overgrote meerderheid van de ondervraagden (71%) zoekt vooral algemene informatie (waar wordt palliatieve zorg verstrekt? door wie?). 79% van de ondervraagde Belgen denkt dat palliatieve zorg niet alleen bedoeld is voor kankerpatiënten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram