Virus kan mogelijk leiden tot overgewicht bij kinderen

nieuws Een infectie door een virus, genaamd adenovirus36, zou bij kinderen kunnen leiden tot obesitas. Dat besluiten Amerikaanse onderzoekers uit een onderzoek waarin een groep obese kinderen van 8 tot 18 jaar werd vergeleken met een groep kinderen met normaal gewicht. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Pediatrics.
De studie ontdekte dat 22% van de obese kinderen antistoffen had tegen het virus en dus ooit geïnfecteerd was geweest, tegenover slechts 7% van de normale kinderen. Maar de studie kon niet vaststellen dat het virus de oorzaak was van de zwaarlijvigheid. Er zijn wel aanwijzingen dat het virus de vetcellen beïnvloedt, maar of dit tot zwaarlijvigheid leidt, is niet duidelijk. Het kan evengoed zijn dat de obese kinderen pas besmet werden toen ze al overgewicht hadden.
Gabbert C, Donohue M, Arnold J and Schwimmer JB. Adenovirus 36 and Obesity in Children and Adolescents. Pediatrics, Sep 20 2010


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram